11. října 1937 – narození Karla Tejkala

Novinář, reportér, rozhlasový publicista a v neposlední řadě laureát Ceny Ferdinanda Peroutky dnes slaví své 82. narozeniny.

Karel Tejkal se narodil v roce 1937 v Praze a za svůj život prošel mnoha rozhlasovými stanicemi. Při studiích v Praze na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, začal působit jako externí pracovník sportovní redakce v Československém rozhlase. Za svou novinářskou kariéru vytvářel spoustu rozhlasových pořadů, jako například Naše století, Rádio na kolečkách nebo Tisíc příběhů.

V průběhu Pražského jara v roce 1968 se v roli komentátora angažoval v pořadu Svět dnes večer, což byl revoluční pořad, neumožňující žádné předběžné cenzurní zásahy. V devadesátých letech působil na vedoucí pozici pořadu Dobré jitro na stanici Praha.

Ve spolupráci s Helenou Jarkovskou také pracoval na knize Cvič, ať jedeš líp, která nabádá čtenáře k upuštění od užívání dopravních prostředků. Součástí publikace jsou i tipy k získání lepší kondice pomocí různých gymnastických programů.

Nyní redaktorsky působí v časopise Vital plus a pro Revue 50 plus vytvořil seriály Osobnosti rozhlasu, Sportovní legendy a Naši prezidenti. Za svou práci získal v roce 2007 Cenu Ferdinanda Peroutky.

Přidat komentář